Menu

MUZIKAAL MAARHEEZE

Een dorp waar muziek in zit. Koren, blaaskappellen, muziekvereniging en muziekschool bieden na de 2e Wereldoorlog muzikaal vertier aan veel inwoners. Lees verder om meer te weten te komen over de muzikale kant van Maarheeze.

 

Trompet
De trompet staat symbool voor alle muziek in Maarheeze. Ons dorp heeft in vergelijking met naburige dorpen geen lange muzikale traditie. Het R.K. Zangkoor was vanaf de negentiende eeuw de enige mogelijkheid om je op dit gebied te bekwamen. Bij belangrijke evenementen werden muziekkorpsen uit naburige dorpen ingezet.

Vanaf ca. 1925 kende Maarheeze een eigen fanfare, Sint Cecilia genaamd. Deze stond onder leiding van Charles Verkuijlen uit Budel. Volgens overlevering zijn er bij de oprichting van toneelvereniging ‘Kunst en Kracht’ in 1930 meerdere fanfareleden overgelopen die niet te missen waren waarna Sint-Cecilia werd opgeheven. De instrumenten zijn daarna uitgeleend aan Providentia in Sterksel maar in de oorlog meegenomen door de Duitsers.

Na de oorlog is er in 1956 weer een fanfare opgericht met de naam ‘Poort van Brabant’. Naast de fanfare kreeg de blaasmuziek in Maarheeze enkele decennia later een nieuwe impuls door de zogenaamde dweilorkesten. In eerste instantie de hofkapel van de Muuzevangers (± 1973) met enige tijd daarna de dweilorkesten ‘Dik d’r neffe’ en ‘K&D orkest Ut Toeternietoe’ (1989). Naar aanleiding van deze nieuwe trend ontstonden vervolgens “D’n leste Ajem”, “Mans zat” en “Haw ut Zuuver”. Zo bezat Maarheeze op enig moment vijf dweilorkesten.

In de loop der jaren is een aantal orkesten opgehouden te bestaan maar zijn er ook weer nieuwe ontstaan zoals in 2012 samba percussiegroep ‘Los Zandtos’ en in 2019 het jeugdig orkest “De Tierepkes”. 

Behalve de blaasmuziek en het dames- en herenkoor voor het opluisteren van de H. Missen werd in 1965 op initiatief van schoolhoofd René van der Thiel de Gemengde zangvereniging ‘De Kempengalm’ opgericht. In 2016 kwamen daar een tweede en een derde koor bij “Port Vocalis en “ZingMares”. Het muziekonderwijs heeft daarbij in 2011 een flinke impuls gekregen met de komst van “Muziekhuis Maarheeze” wat er waarschijnlijk voor gaat zorgen dat Maarheeze ook in de toekomst een muzikaal dorp zal blijven.

Harlekijn
Op de pilaar zie je het logo van Jongerencentrum Harlekijn, in Maarheeze de plek die sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een thuisbasis is voor veel jongeren. Het organiseren van muziek gerelateerde activiteiten is altijd een van de doelen geweest waarbij met name het Harlekijn Festival van 1994 tot 2004 een groot festival genoemd mag worden.

Benamingen Maarheeze
Om de (muzikale) festivals en evenementen te verbeelden zie je de feestende mensen die de woorden zingen van de benamingen hoe Maarheeze door de jaren heen heeft geheten: Marnesen (1223), Marnehese (1264), Maresia (deze en hierna: latere afschriften van de akte van 1223), Marresea (vidimus 1374), Marresia (idem), Marhesia, Maercheze, Maris (grens Hugten 1225, maar zonder origineel) en Mares.
 

Voor meer informatie:

WERKGROEP:

Jan Valkenburg (Voorzitter)
Stefan den Ouden (Muziekhuis)
Mari Janssen (Dorpsraad)
Louis Vankan (Gemeente Cranendonck)
Frank Bax (Cachet maatwerk in hout)
Brigitte de Bont (Bontjes’ oog voor detail)
Jasper (Briks) van Seggelen (graffiti kunstenaar)
Gart Smits (graffiti kunstenaar)

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Reinigen viaduct: Harm van Og (CleanUp totaalreiniging)
Ontwerp en huisstijl: Brigitte de Bont (Bontjes’ oog voor detail)
Wandschilderingen: Graffiti kunstenaars Jasper (Briks) van Seggelen en Gart Smits
Beplakking geluidswanden: Pim van Dooren (Just ABC)
Historische foto’s en teksten: Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’
Website techniek: Ramon Weren (Trendo Communicatie en Webdesign)
QR-borden frames: Frank Bax (Cachet maatwerk in hout)
Communicatie: Jolanda Kros (Gazeuse Communicatie & Evenementen)
Facilitering werkgroep en uitvoerders: Borrelbar Kikkerop
Vergunningen en wegafsluiting: Gemeente Cranendonck