Trompet
De trompet staat symbool voor alle muziek in Maarheeze. Ons dorp heeft in vergelijking met naburige dorpen geen lange muzikale traditie. Het R.K. Zangkoor was vanaf de negentiende eeuw de enige mogelijkheid om je op dit gebied te bekwamen. Bij belangrijke evenementen werden muziekkorpsen uit naburige dorpen ingezet.
Vanaf ca. 1925 kende Maarheeze een eigen fanfare, Sint Cecilia genaamd. Deze stond onder leiding van Charles Verkuijlen uit Budel. Volgens overlevering zijn er bij de oprichting van toneelvereniging ‘Kunst en Kracht’ in 1930 meerdere fanfareleden overgelopen die niet te missen waren waarna Sint-Cecilia werd opgeheven. De instrumenten zijn daarna uitgeleend aan Providentia in Sterksel maar in de oorlog meegenomen door de Duitsers.
Na de oorlog is er in 1956 weer een fanfare opgericht met de naam ‘Poort van Brabant’. Naast de fanfare kreeg de blaasmuziek in Maarheeze enkele decennia later een nieuwe impuls door de zogenaamde dweilorkesten. In eerste instantie de hofkapel van de Muuzevangers (± 1973) met enige tijd daarna de dweilorkesten ‘Dik d’r neffe’ en ‘K&D orkest Ut Toeternietoe’ (1989). Naar aanleiding van deze nieuwe trend ontstonden vervolgens “D’n leste Ajem”, “Mans zat” en “Haw ut Zuuver”. Zo bezat Maarheeze op enig moment vijf dweilorkesten.
In de loop der jaren is een aantal orkesten opgehouden te bestaan maar zijn er ook weer nieuwe ontstaan zoals in 2012 samba percussiegroep ‘Los Zandtos’ en in 2019 het jeugdig orkest “De Tierepkes”.