800 jaar Maarheeze
Maarheeze bestaat al zeker 800 jaar. In 1223 werd de buurtschap Hugten van de parochie Maarheeze afgescheiden en geschonken aan de Munsterabdij in Roermond. Die abdij moest daarom als tegemoetkoming voor de heer van het dorp en de pastoor een vergoeding betalen.
De tekst van 1223 noemt een kapel in ‘Marnesen’. In 1479 werd een nieuwe kerk (toegewijd aan de H. Gertrudis van Nijvel) gebouwd, die van 1648-1799 in gebruik was door protestanten. De katholieken moesten toen elders hun heil zoeken: een grenskapel in het Weerterbos, later een schuurkerk in het dorp. De Mariaklok die ook uit 1479 dateert is het oudste roerende monument in Maarheeze.
Gildevlag
Ook de koningsvogels van de vroeger zelfstandige gilden van St. Joris en St. Barbara van Maarheeze uit ca. 1513 verraden een grote ouderdom. Afgebeeld is de standaardvaandel van het Gilde uit Maarheeze met de kraanvogel als beeldmerk. Dit is het vaandel dat de standaardruiter meevoert als ze uitrukken. Naast dit standaardvaandel heeft het gilde nog een hoofd vaandel. Dat is een heel ander vaandel. Zonder dit hoofdvaandel kan het gilde niet uitrukken.
Het dorp zelf kwam net als enige omliggende dorpen en de stad Eindhoven onder de heren van Cranendonck, die verbleven op hun kasteel met die naam. In het midden van 16de eeuw kwam Cranendonck aan de Oranjes, daarom behoort de titel ‘Baron van Cranendonck’ nog steeds tot het rijtje enz. enz. enz. van onze koning.
Kaart
De oude kaart van Maarheeze op de wand dateert van ca. 1865 en de oppervlakte van Maarheeze was toen 1649 bunder. De rode markering geeft het oude kruispunt bij Hof van Holland aan, vlakbij het viaduct. Op de pilaar staat een grote ridder als beschermheer van het dorp.