Menu

GESCHIEDENIS VAN MAARHEEZE

Van teuten en landbouw naar forensenplaats. In 800 jaar is er veel gebeurd in Maarheeze, waarbij kasteel Cranendonck al in de 14e eeuw een belangrijke plaats in nam. Ontdek hier de rijke historie van Maarheeze.

 

800 jaar Maarheeze
Maarheeze bestaat al zeker 800 jaar. In 1223 werd de buurtschap Hugten van de parochie Maarheeze afgescheiden en geschonken aan de Munsterabdij in Roermond. Die abdij moest daarom als tegemoetkoming voor de heer van het dorp en de pastoor een vergoeding betalen. 

De tekst van 1223 noemt een kapel in ‘Marnesen’. In 1479 werd een nieuwe kerk (toegewijd aan de H. Gertrudis van Nijvel) gebouwd, die van 1648-1799 in gebruik was door protestanten. De katholieken moesten toen elders hun heil zoeken: een grenskapel in het Weerterbos, later een schuurkerk in het dorp. De Mariaklok die ook uit 1479 dateert is het oudste roerende monument in Maarheeze.

Gildevlag
Ook de koningsvogels van de vroeger zelfstandige gilden van St. Joris en St. Barbara van Maarheeze uit ca. 1513 verraden een grote ouderdom. Afgebeeld is de standaardvaandel van het Gilde uit Maarheeze met de kraanvogel als beeldmerk. Dit is het vaandel dat de standaardruiter meevoert als ze uitrukken. Naast dit standaardvaandel heeft het gilde nog een hoofd vaandel. Dat is een heel ander vaandel. Zonder dit hoofdvaandel kan het gilde niet uitrukken.

Het dorp zelf kwam net als enige omliggende dorpen en de stad Eindhoven onder de heren van Cranendonck, die verbleven op hun kasteel met die naam. In het midden van 16de eeuw kwam Cranendonck aan de Oranjes, daarom behoort de titel ‘Baron van Cranendonck’ nog steeds tot het rijtje enz. enz. enz. van onze koning.

Kaart
De oude kaart van Maarheeze op de wand dateert van ca. 1865 en de oppervlakte van Maarheeze was toen 1649 bunder. De rode markering geeft het oude kruispunt bij Hof van Holland aan, vlakbij het viaduct. Op de pilaar staat een grote ridder als beschermheer van het dorp.

Kasteeltje Cranendonck
Kasteel Cranendonck werd in 1673 door de Fransen opgeblazen en het landgoed kwam in 1820 in particuliere handen. Op de plaats van de vroegere kasteelboerderij werd in 1899 een villa gebouwd. In 1917 werd hieraan een torentje gebouwd. Dit gebouw kwam in 1938 in handen van de gemeente Maarheeze die het als gemeentehuis inrichtte. Maarheeze, Soerendonk en Gastel vormden een gezamenlijk bestuur, maar in 1810 werd Maarheeze een zelfstandige gemeente (ca. 625 inwoners), in 1925 samengevoegd met Soerendonk, Sterksel en Gastel en in 1997 met Budel tot de huidige gemeente Cranendonck.

Maarheeze was vanouds een landbouwdorp maar trok vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw industrie aan. Met name de Philipsfabriek zorgde voor nieuwe werkgelegenheid voor veel boerenzoons. Philips trok in de jaren zestig arbeidsmigranten aan uit Spanje die woonden in de houten woningen van ‘El Pinar’. In de jaren zeventig groeide Maarheeze flink en kreeg het dorp het karakter van een forensenplaats. In 2022 telde het dorp ruim 5.100 inwoners. 

 

Voor meer informatie:

WERKGROEP:

Jan Valkenburg (Voorzitter)
Stefan den Ouden (Muziekhuis)
Mari Janssen (Dorpsraad)
Louis Vankan (Gemeente Cranendonck)
Frank Bax (Cachet maatwerk in hout)
Brigitte de Bont (Bontjes’ oog voor detail)
Jasper (Briks) van Seggelen (graffiti kunstenaar)
Gart Smits (graffiti kunstenaar)

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Reinigen viaduct: Harm van Og (CleanUp totaalreiniging)
Ontwerp en huisstijl: Brigitte de Bont (Bontjes’ oog voor detail)
Wandschilderingen: Graffiti kunstenaars Jasper (Briks) van Seggelen en Gart Smits
Beplakking geluidswanden: Pim van Dooren (Just ABC)
Historische foto’s en teksten: Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’
Website techniek: Ramon Weren (Trendo Communicatie en Webdesign)
QR-borden frames: Frank Bax (Cachet maatwerk in hout)
Communicatie: Jolanda Kros (Gazeuse Communicatie & Evenementen)
Facilitering werkgroep en uitvoerders: Borrelbar Kikkerop
Vergunningen en wegafsluiting: Gemeente Cranendonck